reede, 21. november 2014

Merisiga


Merisead on head lemmikloomad lastele, sest nad on väiksed ning selle pärast on neid lihtne hooldada ja ohutu sülle võtta. Küülikutest on nad ujedamad ja kartlikumad. Merisead elavad umbes 6 aastaseks.
Merisigade isendid jagunevad kolmeks liigiks: angooramerisead, rosettmerisead ning inglise lühikarvalised merisead. Merisigade kattevärvid võivad olla näiteks valge, must, pruun, kuldne ning kõige sagedamini on see mitmevärviline- valge pruuniga, valge mustaga, must pruuniga.

Üldine hooldus
Puuril peaks olema plastpõhjaga süvend ning seda ümbritsev traatvõrk. Puuri tuleb puhastada vähemalt kord nädalas. Puuri põhja allapanuks sobib kõige paremini saepuru või peenem höövlilaast. Võimalus on ka ühte puurinurka kassiliiva panna ning õpetada loomake seal oma hädadel käima. Kindlasti jälgi alati milline on merisea väljaheide, sest see võib tema tervisliku seisundi kohta palju öelda.

Toitmine
Merisigade ainevahetus on sarnane inimeste ja marmosettide omaga, kuid erineb ülejäänud imetajate omast. C-vitamiin peab merisigade toidus leiduma ehedal kujul, sest nad ei suuda toidust c-vitamiini sünteesida. Merisigadele mõeldud toitusegudele tuleb lisada kohases koguses vitamiini. Kui loom C-vitamiini ei saa, siis muutub tema nahk kuivaks ja ketendavaks ning karv langeb välja.
Lisaks valmistoidule sööb merisiga väga hea meelega köögivilju. Brokoli ja spinat sisaldavad suhteliselt palju C-vitamiini ning on meriseale heaks toiduks. Regulaarselt võib meriseale anda ka porgandit. Ka merisea toidusedelit ei tohi järsult muuta, sest see võib tekitada seedehäireid. Merisigade igapäevamenüüle võib lisada kliipudru. Selle valmistamiseks tuleb valada kliidele veidi sooja vett. See segu on eriti väärtuslik talvekuudel. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar