reede, 21. november 2014

Küülik

Küülikuid hakati kodustama juba tuhandete aastate eest. Eestis on lemmikloomadena kõige populaarsemad kääbusküülikud ja väikesed küülikud. Toon välja ka valiku väiksematest küülikutõugudest: hollandi küülik, inglise küülik, hollandi kääbus, kääbus-lontkõrv, reks. Suuremad küülikutõud on näiteks: flandria hiidküülik, uus-meremaa varieteedid, belgia metsjänes, beveren.

Tervis
Kontrolli alati oma lemmiku tervisliku seisundit. Küüliku kõrvad peavad olema puhtad ja ilma kärnadeta. Kärnad võivad viidata nakkuslike kõrvalestade olemasolule. Lõikehambad peavad asuma ühel joonel, muidu tuleb neid kogu küüliku elu jooksul pidevalt tagasi viilida. Küünised ei tohi olla liiga pikad ja tagakäppade all ei tohi olla hõõrdumislaike. Päraku ümbrus ei tohiks olla määrdunud, sest see võid viidata seedehäiretele, mis võivad olla üsna tõsised. Silmades ja ninas ei tohi olla rähma.

  
Toitmine
Küülikutel on ebaharilik seedeelundkond, seega on seedehäired kerged tekkima. Küülikute toitumisharjumusi ei tohi järsku muuta, sest seedeprotsessis olulist osa etendavad bakterid ei kohane sellega õigel ajal ning see tekitab seedehäireid.
Anna küülikule ka värsket toitu: võilillelehti, porgandit, kapsast, rohtu. Kui suvel on soov jänes viia õue aedikusse, on väga oluline teda juba ennem rohusöömisega harjutada. Kui jänes pole värske rohuga harjunud, võivad tagajärjed olla eluohtlikud. Kui küülik sööb tööstuslikult toodetavat küülikutoitu, siis pole talle toidulisandeid vaja. Aegajalt võib anda loomale ka küülikumaiustusi, aga kindlasti tuleb jälgida, et loom ei muutuks ülekaaluliseks. Toas elavad küülikud ei vaja nii palju toitu, kui õues elavad küülikud.

Üldine hooldus
Küülikupuuris olevat allapanu tuleb vahetada vähemalt kord nädalas ning pese aegajalt ka puuri põrandat.
Kõige parem on võtta küülik, kes on ubes 9-10 nädalat vana, sest sellises vanuses on küülik juba emast sõltumatu ning teda saab edukalt taltsutada. Kui võtta vanem küülik, ei pruugi ta tubaste oludega kohaneda.Küülikud on väga leidlikud ja võivad kodus palju pahandust teha. Et küüliku elu kodus oleks turvaline, tuleks kodus teha mõned muudatused. Kui teil on kodus trepp, siis tuleks paigaldada trepipiire, mis kaitseks looma kukkumise eest. Madalal olevad elektrijuhtmed tuleks ära peita, sest on väga suur tõenäosus, et jänes neid närima hakkab. Osta küülikule närimislelusid, et ta ei hakkaks mööbliesemeid ja vaipu närima. Loomale on hädavajalik ennast vahepeal sirutada ja ringi hüpata, seega tuleb inimesel olla tähelepanelik, kui ta lemmiku puurist välja laseb. Kui lemmik ei saa piisavalt ringi liikuda, võib see tema tervisele väga halvasti mõjuda. Päevast päeva puuris istuval loomal tekib stress. Lisaks sellele võivad loomal tekkida seedehäired ning lihaste kängumine. Loomake võib ka enneaegselt surra. Küüliku harilik eluiga on 6-8 aastat.


                                                    Küülikud

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar